Pravěké dějiny Čech

Rozsáhlé dílo obsahuje souvislé vylíčení pravěkých dějin území Čech od čtvrtohor do 5. a 6. stol., kdy prostor opouštějí germánské skupiny a proniká k nám nastupující živel slovanský.

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Další autoři: Pleiner, Radomír, 1929-2015 (Editor) 
Rybová, Alena, 1931-2022 (Editor) 
Korporace: Archeologický ústav (Československá akademie věd : Praha, Česko)  
Médium: Kniha
Jazyk:čeština
Vydáno: Praha : Academia, 1978
Žánr/forma:monografie
Témata:
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Obálka
Popis
Shrnutí:Rozsáhlé dílo obsahuje souvislé vylíčení pravěkých dějin území Čech od čtvrtohor do 5. a 6. stol., kdy prostor opouštějí germánské skupiny a proniká k nám nastupující živel slovanský.
Syntetizující práce na základě nejnovějších vědeckých výzkumů podává ucelený výklad českého pravěku v rámci celoevropského vývoje. Nejprve seznamuje s dosavadními pokusy o syntézu pravěku a popisuje metody a cíle archeologie a posléze velmi podrobně zachycuje přírodní, ekonomický, společenský, etnický, kulturní a technický vývoj na našem území až do vystoupení Slovanů. Výklad podává marxistický pohled na jednotlivá období i na celek vývoje a pokouší se o vysvětlení všech hlavních archeologických problémů našeho území. Ukazuje, jak se dávné osídlení české kotliny vyvíjelo v historické sounáležitosti s okolním kulturním a civilizačním prostředím a jak reagovalo na jeho proměny. Dílo je pojato jako výsledek vědeckého bádání, ale je formulováno a řazeno tak, aby poskytlo zdroj zajímavého poučení i široké veřejnosti. Orientaci v rozsáhlé encyklopedii českého pravěku (870 stran) usnadňuje obsažný rejstřík nalezišť, historických jmen a věcných hesel. Pečlivě vybraný obrazový doprovod (kreslené tabule v textu, čb. a barev. fot. a mapy v příloze) podává názornou dokumentaci textového výkladu.
Popis jednotky:Rejstř.
Fyzický popis:870 s. : čb. a barev. fot., obr., tab., kresby, plány + map. příl.
Bibliografie:Bibliogr. s. 784-831
Vydání:1. vyd.