ARCHITECTURA CIVILIS. Erster Theil, oder Beschreibung und Vorrisse von mancherley Dachwerckern und winckelrechten Gebäude[n] von Teütscher, Frantzösischer, und Italiänischer Façon, mit Aufrissen, Grudrissen, Werck-Sätze[n] oder Zulagen von unterschiedlichen Methoden, Walmen, Wiederkehrungen, Creutz-Dächern, und vielerley Inventionen von Hangwercken ... /

Publikace Georga Petera Schillingera (1698-1774, tesařský mistr, činný v německém Öhringen) je vzácným prvním a jediným vydáním tohoto specifického atlasu z 18. století. Skládá se pouze z rytin - 26 skládacích a 2 celostránkových desek. Zobrazení jsou věnována praxi truhlářství při stavbě občanských...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Schillinger, Georg Peter, 1698-1774 (Autor) 
Další autoři: Alber, Johann Eberhard, činný 1742-1757 (Rytec) 
Korporace: Homann Erben (firma) (Nakladatel, vydavatel) 
Médium: Kniha
Jazyk:němčina
Vydáno: Nürnberg : zufinden in der Homännischen Officin, 1745
Žánr/forma:obrazové publikace
Témata:
On-line přístup:Digitalizovaný exemplář (ETH-Bibliothek Zürich - e-rara)
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Obálka
Popis
Shrnutí:Publikace Georga Petera Schillingera (1698-1774, tesařský mistr, činný v německém Öhringen) je vzácným prvním a jediným vydáním tohoto specifického atlasu z 18. století. Skládá se pouze z rytin - 26 skládacích a 2 celostránkových desek. Zobrazení jsou věnována praxi truhlářství při stavbě občanských, komerčních, domácích i šlechtických domů s využitím nejnovější „německé, francouzské a italské metody“ (list 1). Prezentuje desítky konkrétních příkladů dřevěných konstrukcí včetně dřevěných krovů, dřevěných věží a luceren, určených jako šablony pro budoucí stavbu i jako záznamy o nedávno realizovaných budovách v regionu. Patří mezi ně stodola, školní dům, letní dům, pivovar, majestátní dům s vyčnívajícími křídly, skleník pro pěstování amerických rostlin (deska XXII) aj. Schillingerovy desky (co do velkého formátu i co do přesnosti gravírování) mají vysokou úroveň kvality, mají ukázat složitost truhlářství profesionálům zaměřeným na začlenění nových metod a technik na jejich pracoviště. Autor poskytuje plány a pohledy na budovy, stejně jako detailní pohledy na truhlářství a vyobrazení toho, jak tesařské prvky v horním patře navazují na zděné konstrukce níže (typy spojů a prvků horních a spodních pásů prvků vazníků, hřebenových nosníků, vaznice, krokve, nosníky, vazníky, vzpěry atd.). Ilustrovány jsou také konkrétní struktury, včetně velkolepého domu v Bredau v pruské Litvě (desky XIV-XV) a Schloßgartens ve Weikersheimu (XXVI). Frontispis publikace zobrazuje tesaře mezi jejich přirozeným a hranatým dřevem v popředí a v pozadí je vidět dokončené knížecí sídlo. Desky jsou různě datovány v rozmezí let 1745-48. Další plánované svazky (Theils) nebyly už ale realizovány. [EB].
V roce 1760 byla vydána textová publikace (předmluva je dílem C. W. F. Rosta), která doplnila desky. Zahrnuje také krátkou biografii Schillingera, seznam desek, hlavní část popisuje detailně jednotlivé desky. [Připraveno podle: SCHILLINGER, Georg Peter. Nuremberg: Homann, [1745-48]. Architectura civilis. In: Martayan Lan, dealer in rare books, manuscripts, and fine antique maps]. [EB].
Popis jednotky:Na titulní straně není vročení. Na jednotlivých obrazových přílohách různá data v rozmezí let 1745-1748 (Tab. I-V, XXVI 1745, Tab. VI-IX, XI, XIII, XIX 1747, Tab. X, XXI 1746, Tab. XV, XVI, XX 1748).
Za přílohy vevázáno 24 prázdných listů.
Text latinkou, psané textové části (včetně titulní strany) i dvoustránková zobrazení staveb a stavebních prvků formou mědirytin.
Dvoustránkové mědirytinové přílohy číslovány římskými číslicemi 1-26. Frontispis zobrazující budovu a stavební (tesařské) práce signován Joh. Eberhard Alber sculpsit Noribergæ.
Fyzický popis:2 nečíslované strany, XXVI obrazových příloh, 1 nečíslovaná obrazová příloha : ilustrace, plány, frontispis ; 56 cm